Har du tänkt på hur du ska gå tillväga för att starta bilen på smartast vi under vinterhalvåret? Här är en snabb guide att lägga på minnet!

Att bila runt i Sverige under vintern är något som många bilförare väljer att göra just eftersom det är bekvämare att sitta i en varm bil än att stå ute i kalla kylan och invänta en buss, spårvagn eller tunnelbana. Men har du tänkt över hur du ska så till väga för att starta bilen på ett så bra och smidigt sätt som möjligt för att underlätta dagens bilåkning, alltså när du startar bilen på morgonen? Här är några tips hämtade från Auto, Motor & Sport om hur du ska göra för att starta bilen på morgonen:

  1. Ta på dig ordentliga handskar och använd en borste för att sopa bort lössittande snö från hela bilen, var noga vid förardörren så slipper du att snö åker in i bien när du öppnar dörren.
  2. Skrapa rutorna och sopa bort den sista snön från taket så att det inte finns risk att denna blåser ned på din framruta under körningens gång och likaså inte på annan bil i trafiken bakom dig. Kontrollera även så bilens lyktor är snö- och isfria, annars kan dina ljus bli svåra att se för andra bilister i vintermörkret.
  3. Starta bilen, ta på bilbältet och kör hemifrån men belasta inte motorn för mycket utan kör försiktigt och låt bilen värmas upp i lugn takt.

Undvik tomkörning och några andra smarta tips

Något som är bra att tänka på, som kanske inte framgick så tydligt i punktlistan ovan, är att inte sätta igång bilen innan du gjort alla förberedelser för att åka iväg. Att låta bilen stå på tomgång är en otrolig belastning på miljön och ger faktiskt inte så mycket vinning som man tror. Gör alltså klart alla förberedelser innan du startar motorn och sätt i stället på kupévärmaren om du vill att bilen ska värmas upp fortare. Om du inte har en kupévärmare eller så kallad ”rumpvärme” kan det vara bra att investera i en sittdyna i skumgummi, eller någon typ av isolerande pläd, att sitta på för det gör att du blir varmare fortare och när du lämnar bilen kan det vara bra att ta med dig sittdynan – så att den hålls varm inomhus, för en kalln sådan kan ge motsatt effekt!