Varit på roadtrip med hela familjen i sommar och haft problem med att hålla dina barn sysselsatta och lugna? Det finns en hel del knep för att slippa stökiga barn i bilen, och dessa kan vara bra att känna till inför nästa års bilsemester!

Bila genom SverigeTidigare har vi tipsat om en del smarta saker som alla bilsemesternybörjare bör hålla koll på såsom vikten av att planera vilka vägar man ska åka på och så vidare. Vad vi dock utelämnade var hur du ska gå till väga för att hantera stökiga barn i baksätet som varken kan sitta still eller hålla sig lugna – men det tänkte vi ta upp idag så att du är förberedd till nästa års roadtrip.

Rätt bil, underhållning och mat

Först och främst för att ett barn ska trivas flera timmar i en bil är att ni åker i rött typ av bil och att barnet sitter på rätt typ av stol, skriver man i Expressen. Och visst stämmer det. Sitter barnen till exempel för lågt i förhållande till bilens sidrutor är det lätt att de blir åksjuka när de inte kan titta ut och då spelar det ingen roll om de sitter bakåtvända eller framåtvända. Så därför kan en ordentlig och bekväm barnstol vara något att satsa på. Sen nästa sak att tänka på är hur barnen ska roa sig, för vilket barn tycker om att bara stirra ut genom fönstret i flera timmar? Nej, ett barn måste stimuleras och då är det tur att det idag finns mängder av bärbar teknik för filmvisning – men låt inte barnen stirra för länge in i skärmarna, utan se till att ha med andra typer av tidsfördriv såsom en bok, ett spel eller kanske musikdosa. Glöm heller inte att ha med mellanmål i bilen, för hungriga barn är inget att leka med så att säga, så vad du än gör: göm inte kylväskan hemma! Tips på att packa med är enkla nyttiga snacks såsom frukt och kex som kan ätas mellan de större raststoppen och måltiderna som ni kommer att ha under resans gång, men undvik för många godsaker med socker – hyperaktiva barn instängda i en bil kan bli något av ett tredje världskrig!