Varje år köper mängder av svenskar bil och det visar sig att allt fler kan tänka sig att köpa en elbil. Men innan man köper en bil, oavsett modell, gäller det att tänka över hur man ska finansiera den och vad som bör vara på plats innan köpet genomförs.

salja-kopa-bil

En ny undersökning visar att 6 av 10 personer kan tänka sig att köpa en elbil, rapporterar Mest Motor. Undersökningen gjordes med runt 12 000 svarande personer inom EU och det var 58 procent av dessa som kunde tänka sig att köpa en elbil. Bland annat visade undersökningen att det var hela 79 procent av italienarna som kunde tänka sig detta och lägst siffra hade Storbritannien med 52 procent, vilket ändå var en rätt hög siffra. En intressant detalj som undersökningen visade var att det inte finns någon typisk elbilsköpare. Det är alltså ingen enskild grupp av människor som har ett extra stort intresse för elbilar. Istället är det så att många är nyfikna på dem, oavsett ålder eller inkomst eller bostadsort.

Finansiera bilen rätt

Elbilar är fortfarande lite dyrare att köpa än vanliga bilar och det är förmodligen därför de flesta inte väljer att köpa en elbil istället för en vanlig. Men när man ändå ska lägga en liten slant på att köpa bil, kan man lika gärna lägga lite mer för att få en bil som är hållbar och mycket bättre för miljön. De flesta av oss måste ändå ta ett lån för att ha råd med en bil, oavsett hur mycket den kostar. Då kan det vara värt att ta ett lite större lån för att få en riktigt bra bil. Sedan om man har sparat ihop pengar till en vanlig bil men vill uppgradera till en elbil kan man alltid ta ett litet lån för att komma upp i rätt summa. Det kan man bland annat göra på https://www.flexlimit.se/lan/snabblan. Om man tycker att det känns lite för riskabelt att ta ett lån för att ha råd med bilen finns även alternativet att leasa bilen. När man leasar bilen lånar man den en bestämd tidsperiod och detta kräver ingen kontantinsats, samtidigt som man vet vilken summa man kommer att få betala för bilen varje månad. Läs mer.

Tänk på detta innan köp instrumentbrada-bil

Har man finansiering på plats och man har bestämt sig för att köpa en bil finns självklart en massa saker som kan vara bra att tänka på, innan man slår till, skriver Svenska Dagbladet. Några av dessa saker är:

  • Vissa biltillverkare ger långa nybilsgarantier i dag. Så länge garantivillkoren är uppfyllda följer garantin med till den nya ägaren.
  • Klagomål. När man köper bil hos bilhandlare bör man vända sig till bilföretaget först och sedan till Allmänna Reklamationsnämnden som kostnadsfritt kan pröva tvister mellan näringsidkare och privatpersoner.
  • Ånger. Om säljaren och köparen inte har kommit överens om någon ångerrätt kan bilköpet aldrig gå tillbaka.
  • Köpa utomlands. Ska man köpa bil i Europa bör man alltid kontakta Konsument Europa.