Ska man ut på bilsemester men känner att man vill göra det så miljövänligt som möjligt, så finns det faktiskt alternativ till den klassiska bilsemestern. Även om bilen i sig inte är det mest miljövänliga alternativet när det gäller resor, finns det fördelar med att ha en bil i förhållande till andra färdmedel. Med en bil kan man lättare ta sig fram på vägar dit inga andra alternativ på färdmedel går. Samtidigt kan man med en bil vara flexibel och spontant, till att stanna vid platser som man åker förbi under sin tur.

Samåka- ett sätt att tänka på miljön

Att som ett par på två åka iväg på bilsemester är inte det mest optimala då man ur miljösynpunkt gärna bör åka tillsammans så mycket som möjligt. Ett både trevligt och miljövänlig sätt är att försöka hitta ett trevligt sällskap som kan följa med på resan. Svenskar är ofta lite blyga av sig och vana vid att semestra på egen hand men sanningen är att en semester med andra kan bli riktigt lyckat, så länge som man hittar ett sällskap som man faktiskt kan komma att trivas med. Man behöver inte känna varandra speciellt bra från starten för att kunna avgöra om resan kommer att bli lyckad eller inte, utan kan till viss del gå på sin magkänsla. Kanske finns det en annan familj på gatan där man bor som man trivs bra med. Att sitta i samma bil under en bilsemester kan givetvis bli lite påfrestande om man inte från början har på känn att man kommer kunna trivas med varandra.

Hyra bil ett alternativ

Har man inga möjligheter till att samåka med någon annan, finns dock möjligheten till att åka en så miljövänlig bil som möjligt. Har man ingen sådan själv, kan de både ekonomiskt och ur miljösynpunkt vara ett alternativ att hyra en miljövänlig bil. Även om det kostar att hyra en bil spar man en del av pengarna genom att drivmedlet till miljöbilen kommer att vara billigare, då den hyrda bilen inte slukar lika mycket.