Det har varit en kall månad i hela Sverige och redan efter första helgen av februari rapporterad man att det varit hela 35 bilolyckor bara i Uppsala län. Polisen gick med det ut med uppmaningen att samtliga ska sänka hastigheten och dessutom undvika att köra bil ifall det inte är absolut nödvändigt.

Ännu större problem med halka har det varit upp mot landet. I Umeå har det varit ännu fler olyckor på E4:an på grund av blixthalka. Någonting som gjort att även trafikverket har gått ut med varningar om besvärligt väglag. Ett besvärligt väglag i kombination med mörkret som stryr Sverige under vintern är någonting som gör bilkörning mycket farligt – speciellt om en inte har i åtanke att ta det lugnt samt sett över andra säkerhetsåtgärder. Om du ska ut och köra en längre sträcka är det viktigt att du kontrollerar bilen innan du åker. Extradäck ifall skada uppstår, ett par extraljus så du ser ordentligt när mörkret faller och så vidare. En rekommendation är att du innan avfärd går in och läser på just Trafikverkets hemsida. Där finns det en flik som heter ”trafiksäkerhet” där allt du behöver veta inför resan finns. Så här skriver de själva:

Det är mycket du som trafikant kan göra för att öka säkerheten på vägen. Här kan du exempelvis läsa mer om varför det är så viktigt att använda bälte, hur alkohol och droger påverkar bilförare och vilken betydelse hastigheten har.

De tar även upp den nya lagen om att använda sin mobil när du kör. För en som är skeptisk till detta (det är bevisat att många använder mobilen vid körning trots den nya lagen) är detta verkligen värt att läsa. Visste du till exempel att din stoppsträcka ökar om du pratar i telefon när du kör? Det och mycket mer hittar du på sajten.

http://www.dreamstime.com/-image17757532