Det finns många saker som du måste tänka på när det är dags att planera och bygga garage. Du behöver ha koll på saker som planering, placering, isolering, storlek och förvaring. 

Många drömmer om att bygga ett garage, om du är en av dem som ska göra dessa drömmar till verklighet så finns det en hel del saker du behöver ha i åtanke för att ditt garagebygge ska bli så bra som möjligt. Vill du ha information om garageport kan du läsa om det här. Glöm inte bygglovet och fundera över om du ska ha avlopp eller ej. När du bygger garage kan du lika gärna göra det ordentligt, eller hur? Här får du allmänna bra tips på området.

Garagets placering

Var på tomten ska ditt garage stå? I en artikel från dinbyggare.se kan du läsa om just detta. Antingen kan du bygga ett fristående garage, som passar den som kanske vill ha lite mer space mellan bostadshuset och garaget, fördelaktigt om mycket bankande och ljudligt mekande kommer att ske där. Men för många är det mer praktiskt att ha garaget som en tillbyggnad. På så vis behöver man inte kliva ut i regn och rusk för att ta sig till garaget för att till exempel hämta bilen eller cykeln. Fundera över vad som passar dig.

Byggtyp och isolering

Du behöver även bestämma vilken byggtyp du vill ha på garaget. Med det menas om du vill bygga själv från grunden och rita själv, något som passar dig som vill designa på eget sätt. Eller passar det dig bättre att bygga av färdiga byggsatser? Båda alternativen är bra, men handlar egentligen hur mycket tid du vill lägga ner på bygget.

Annat som du behöver fundera över är isolering. Är det ett kall- eller varmgarage som du ska ha. Ett varmgarage är dyrare, både när det kommer till byggmaterial, arbete, ventilation och uppvärmning. Däremot är det ett behagligare garage som är trevligare för dig att vistas länge i. Ett kallgarage är billigare, och skyddar bättre mot rostskador om det dessutom är luftigt. Men är inte lika behagligt att vistas i.

Storlek och organisering

Fundera över garagets storlek, det är inge bra att bygga ett för litet garage, du måste ha plats med allt du behöver och garaget ska vara lättarbetat. Dessutom behöver finnas plats för smart förvaring. Sådan förvaring kan vara följande:

  • Förvaring i tak
  • Förvaring på väggar
  • Tåliga lådor
  • Metallhyllor
  • Redskapstavlor
  • Skåp
  • Krokar