Att tillsammans med hela familjen sätta sig i bilen för att resa iväg på en långsemester genom Europa är något av en klassiker, och det finns många fördelar med att åka på semester med just bil. För första då man ju verkligen en möjlighet att se mycket. Om man reser i ett flygplan kommer man snabbt till målet, men om familjen reser med bil så är även resan semester. Och sen är det väl självklart att det kan vara ansträngande att köra så många mil, men om båda föräldrarna har körkort kan man ju dela upp körningen.

Vikten av av planering

För att semestern ska bli lyckad är det dock mycket som är viktigt att tänka på, och extra viktigt är det om man har barn som ska med. Planering är a och o för att det ska fungera och här kommer några tips vilka är bra att ha i åtanke innan avfärd.

  • Öppen dialog. När man reser tillsammans är det viktigt att alla familjemedlemmar får ut sin åsikt, och det gäller även barnens. Om man har en tonåring som åker med är det säkert viktigt att det finns möjlighet att ladda telefon och musikspelare, medan de yngre barn kanske skulle behöva en liten tv-skärm så hen kan kolla på filmer medan familjen åker.
  • Planera tillsammans. Tillsammans bör ni bestämma ett slutmål, till exempel Spanien. Men det är ju en lång väg dit, och alla bör få ha en åsikt om var man ska stanna på vägen. Sen kanske alla alternativ inte är möjliga, men då får man kompromissa för att det ska lösa sig.
  • Packa smart. Packning är inte alltid det lättaste, speciellt inte om allting ska få plats i bilen. Om ni vill ha så lite packning som möjligt i just bilen är takbox en smart idé. Utöver det kan det vara smart att  se till så att familjen bara får två väskor var. En som kan ligga i bagageutrymmet hela tiden, och en liten som de får ha vid sin plats.
  • Försäkringar och dylik. Att säkerhet går först ska alltid vara en självklarhet. Försäkring ifall någonting händer måste ni ha, en förstahjälpen låda och extra däck ifall ni får punka.