Att packa med sig hela familjen i bilen för att ge sig iväg till Alperna tillsammans för att åka skidor är ingen ny aktivitet, utan är något man i Sverige har gjort så länge som man har haft de fysiska och ekonomiska möjligheterna. Ordnar man inte skidresor med hjälp av att bila fram och tillbaka är andra vanliga alternativ att ta bussen. Bortsett från att man behöver ta det försiktigt och anpassa sin körstil efter de olika väglagen, som under resan kan komma att bli besvärliga, är det mysigt att åka bil tillsammans. Är kriteriet istället att det ska gå så snabbt som möjligt att ta sig ner, som i de fall då man tänkt åka skidor i några få dagar, så kan det finnas mer lämpliga transportmedel, som tåg eller flyg. Samtidigt som en bilresa tillsammans med vänner eller familj har alla förutsättningar till att bli ett trevligt minne och en tid att verkligen umgås med varandra, så finns också risken att det hela utvecklas till raka motsatsen.

  • Se till att möjligheten finns att lyssna på musik under resan och framförallt att det fungerar. Låtlistor förbereds enklast i förväg.
  • Förbered ett antal lekar som fungerar för alla att leka under resans gång när tristessen gör sig påmind.
  • Finns det fler möjliga chaufförer i bilen blir det enklare att turas om med körningen, om inte är det en fördel med inplanerade raster då även föraren får vila. Som passagerare kan man ju sova när man vill.
  • Äta bör man annars där man, tyvärr lever inte alla vägkrogar i Europa upp till den standard man kan önska. Därför är det helt klart värt att kolla upp rekommenderade vägkrokar redan hemma, så att man vet var det är värt att stanna.